Bugün sizlere Gaziantep'in gelenek ve göreneklerini anlatacağım. Bu gelenek ve görenekleri hep birlikte öğrenelim bakalım. 😏 İlk olarak düğün adetlerini öğreneceğiz. Bir Maraşlı olarak komşumuz olan bu ilin gelenek ve göreneklerinin çok farklı olmadığını gördüm. Düğün adeti her ilimizde olduğu gibi Gaziantep'te de kutsal bir olayın başlangıcıdır. Düşündüğümüzde düğün ile birlikte hayatımızda bir çok değişiklik yaşıyoruz. En önemlisi ise ailemizi genişletiyoruz. Bu kadar önemli bir olay elbetteki kutsal sayılmalı. Gazianteplilere gelince, evliliğin her aşamasında genellikle yöredeki töre ve inançlara göre hareket etmişler. Töre ve inançlarla hareket edilen düğün aşamasına nasıl gelindiğine beraber bakalım.
EVLİLİK ADETLERİ
İlk olarak dünür gezme adeti vardır. Bu evlilik çağına gelmiş kızlara bakmaya gitmeyi ifade eder. Oğlan ve erkek yeğeni olanlar akrabalardan ya da evlenme yaşında kızı olanlardan haber alınca kıza bakmaya giderler. Haberleri yokmuş gibi davranırlar. Eğer kızı beğenirlerse ikinci kez tekrar görmeye giderler. Beğendiklerinden emin olduktan sonra oğlana kızı gösterirler. Tabi oğlan kızı gizlice görür. Kızda erkeği beğendikten sonra ilk adım erkekler arasında söz alıp verme işi başlar. Bundan sonraki adım tahmin edebileceğiniz gibi nişandır. Antepliler bu adete "beklik takma" demişler. Beklik takma yapılmadan önce erkek tarafının kız tarafından istediği ve erkek tarafının alması gereken giyecekler alınır. Buna da "beklik karartası" ismi verilmiş. Beklik takma kız evinde yapılır. Nişandan sonra yatak biçme, yatak örtüsü, çeyiz ve çeyiz alma adetlerine sıra gelir. Anadolu'nun çoğu yerinde olduğu gibi yakılan kına yakıldığı olaya göre mana taşır. Antep'te düğünden önce oğlana ve kıza kına yakılmasının manası kızın oğlana kurban olması, oğlanın da kıza kurban olmasının arzulanmasıymış. Bir nevi bir ömür birbirlerine bağlı mutlu ömür geçirme dileği. Gösterişli adetlerle şenlenen bir düğünün ardından nikah töreni gerçekleşir. 😍
Kına yakmak için kız ve erkek tarafından ayrı ayrı yakılır. Yalnız erkeğe yakılacak olan kına kız tarafında hazır bir şekilde alınır. Kına almaya toplu bir şekilde, türküler, maniler söylenerek gidilir. Kına alındıktan sonra aynı şekilde oğlan tarafına gidilir. Benim gibi sizlerde bu geleneği öğreneceksiniz. Kına yakma ilk önce bir öksüze yakılırmış, çok güzel bir gelenek değil mi sizce de? Sonra damada ve arkadaşlarına yakılır. Kına yakılacak olanların bekar olmaları şartmış. Bu da şu anlama geliyor; ''darısı başına'' Kına gecesinden sonra ''gelince ve düğün günü'' olur. Gelinci, yöreye ait bir kadın düğünüdür. Düğün salonuna, kadınlardan başka kimse giremez. Gelinciğe gelin ve damat beraber gelir. Toplanan kadınlar, çalıp söyler, oynar ve eğlenirler. Düğün günü oğlan tarafında yapılır, köylerde bu gelenek devam etmektedir.
Gelinciler düğün gününde yer, içer, eğlenirler. Çok güzel ya sanki kadın günü gibi gelsin eğlence 😖 Bundan sonra nikah töreni gerçekleşir, önce imam nikahı kıydırlır. Önceleri camilerde yapılırken, günümüzde evlerde nikah kıydırılır. İmam nikahından sonra resmi nikah kıyılır. Sizlerle birlikte Gaziantep'in gelenek ve göreneklerini öğrendik ve bundan sonra Gaziantep'in yemek kültürüne göz atacağız...
Kına yakmak için kız ve erkek tarafından ayrı ayrı yakılır. Yalnız erkeğe yakılacak olan kına kız tarafında hazır bir şekilde alınır. Kına almaya toplu bir şekilde, türküler, maniler söylenerek gidilir. Kına alındıktan sonra aynı şekilde oğlan tarafına gidilir. Benim gibi sizlerde bu geleneği öğreneceksiniz. Kına yakma ilk önce bir öksüze yakılırmış, çok güzel bir gelenek değil mi sizce de? Sonra damada ve arkadaşlarına yakılır. Kına yakılacak olanların bekar olmaları şartmış. Bu da şu anlama geliyor; ''darısı başına'' Kına gecesinden sonra ''gelince ve düğün günü'' olur. Gelinci, yöreye ait bir kadın düğünüdür. Düğün salonuna, kadınlardan başka kimse giremez. Gelinciğe gelin ve damat beraber gelir. Toplanan kadınlar, çalıp söyler, oynar ve eğlenirler. Düğün günü oğlan tarafında yapılır, köylerde bu gelenek devam etmektedir.
Gelinciler düğün gününde yer, içer, eğlenirler. Çok güzel ya sanki kadın günü gibi gelsin eğlence 😖 Bundan sonra nikah töreni gerçekleşir, önce imam nikahı kıydırlır. Önceleri camilerde yapılırken, günümüzde evlerde nikah kıydırılır. İmam nikahından sonra resmi nikah kıyılır. Sizlerle birlikte Gaziantep'in gelenek ve göreneklerini öğrendik ve bundan sonra Gaziantep'in yemek kültürüne göz atacağız...
YÖRESEL YEMEKLER
Türkiye'de yemek denildiğinde aklımıza ilk gelen şehirdir Gaziantep. Yemek kültürüyle meşhur olan bu ilimizin inanamayacaksınız belki ama 540 tane yemek çeşidi bulunmaktadır. Bu yemeklerin çoğunluğu Gaziantep'e özgü yemeklerdir, bazı yemekleri de farklı kültürlerden harmanlanmış yemeklerdir. Sizin de aklınıza gelebileceği gibi benim aklıma Türkiye'nin dört bir yanında meşhur olan ''Gaziantep baklavası'' gelir. 😋😋😋 Gaziantep baklavası ile ayrı bir meşhurdur. Yemeklerinde genellikle Kahramanmaraş'a yakın olarak içli köfte ve lahmacun yaygındır. Kilis kebabı, Alenazik, simit kebabı, kabaklama, sarımsak ve elik tavası, yeni dünya ve elma kebabı meşhurdur. Yemeklerde nane, sarımsak, kırmızı biber ve baharat Kahramanmaraş gibi çok kullanılır. Anladığınız gibi Gaziantep'te baharatlara ayrı bir önem verilmektedir. Şimdi sizlere Gaziantep'in yöresel yemeği olan ''Doğrama'' yemeğinin malzemelerini ve tarifini vereceğim.
DOĞRAMA
Malzemeler:
- 250 gr kuzu kuşbaşı et
- 50 gr patlıcan
- 1/2 çay bardağı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 200 gr nohut
- 2 adet orta boy domates
- 3 adet yeşil sivri biber
- 1 adet limon
- Kuru nane
- 3-5 diş sarımsak
Yapılışı:
Tencerede yarım çay bardağı yağda kuşbaşı etler kavrulur. Kavrulan etin üzerine diş diş doğranmış kuru soğan ilave edilip, soğanlar ölünceye kadar kavurma işlemine devam edilir. Bu karışımın içine salça koyulup karıştırılır ve 4 su bardağı su konup kaynamaya bırakılır. Yemek kaynamaya başladığında akşamdan ıslatılmış nohut konur, kısık ateşte et ve nohut pişene kadar kaynatılır. Yemek piştikten sonra kuşbaşı şeklinde doğranmış patlıcanlar, kabukları soyulmuş domatesler,yeşil biber ve istenilen büyüklükte doğranmış sarımsaklar ilave edilir. Malzemelerin hepsi pişinceye kadar kaynatılır ve pişmeye yakın 1 adet limon suyu sıkılır. Diğer tarafta bir tavada kızdırılmış yağla üzerine kuru nane konur. Bu yağ sıcak yemeğin üzerinde gezdirilir. Yemek servise hazırdır.Kesinlikle denemeliyiz ya muhteşem bir lezzete benziyor.
EmoticonEmoticon