10 Kasım 2016 Perşembe

Yuvarlamadan Yuvarlama

                              AYDIN'IN  YUVARLAMASI 




           Bugün bu blog yazımda sizlere Ege Bölgemiz'de bulunan Aydın şehrimizin yöresel yemeği olan Yuvarlama (sıkma)'nın tarifini ve nasıl yapıldığını anlatacağım. Yuvarlama Aydın yöresinde çok sık yapılan bir yemektir, özellikle düğün
yemeklerinde çok yapılmaktadır. Biraz zahmetlidir, ama bol miktarda yapılıp, derin dondurucuya atılınca, zor zamanlarımızda tam bir kurtarıcı yemektir. Özellikle biz öğrenciler için, damak tadımıza uyuyorsa yapılıp sınav dönemlerinde aşırı aç olduğumuz zamanlarda güzelce tüketebileceğimiz bir yemektir. Şimdi bir ölçü tencerelik yani 4-5 kişilik yuvarlama tarifini sizlerle paylaşayım. 

     HAMUR İÇİN;

     
  • 250 gr kıyma
  • 1 yumurta
  • 2 kahve fincanı ölçüsünde su
  • 1 soğan rendesi
  • Tuz
  • Karabiber
  • Aldığı kadar ve ölçüsüne göre un



         Bir kabın içerisine kıymayı,suyu,tuzu,karabiberi koyun ve elinizle, kıymada topaklık kalmayana kadar iyice yoğurun. Unu yavaş yavaş ekleyin ve yoğurun, ta ki sert bir hamur elde edene kadar.  


        Tezgahımızı unlayın, hamurdan bir parça alıp kalınca açın ve şerit şerit kesin. Kestiğiniz Şeritleri uzatarak silindir gibi yuvarlayın.



             Hamurları fındık büyüklüğünde kesin, avucunuzda mekik şeklinde yuvarlayın ve unlanmış bir tepsinin içine atın. Kızartmadan önce yuvarlamalarınızı elekten geçirin, fazlalık ununu attırın. 




                   Bir tencereye ya da fritöze bol miktarda yağ koyun ve iyice kızdırın. Kızgın yağın içine yuvarlamaları atın ve kızartın. Kızartma işlemi bittikten sonra; ister soğumasını bekleyin ve dondurucuya atın ister hemen soslayıp yemeğini yapın. 

         SOSU İÇİN:
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı dolusu domates salçası 
  • Su
         ÜZERİNE: 
    
  • Süzme yoğurt
  • Sarımsak 

                     Bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı kızdırın, salçayı ekleyin kavurun. 3-4 su bardağı kadar su koyun, kaynamaya başlayınca yiyeceğiniz kadar yuvarlama ekleyin, gerekirse üzerine biraz daha sıcak su ekleyin, yani su yuvarlamaların üzerini çok geçmesin. Çok geçerse, aşırı sulu tadı olur ve yuvarlamanın tadını bastırır. Az tuzlayıp kapağını kapatın ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Bizim memlekette de yuvarlamadan daha şekli yuvarlak olur, un yerine bulgur kullanılır, tadı muhteşem olur. Yuvarlamayı ilk defa duydum ama tadı muhtemelen güzeldir. Süzme yoğurdu suyla inceltin içine ağız tadınıza göre sarımsak ezin ve karıştırın. Yuvarlamaları tabaklara alın ve üzerine yoğurt gezdirerek servis edin.  
                          Afiyet Olsun.... Sonraki yazımda Aydın'ın gelenek ve göreneklerine değineceğim görüşmek üzere....😊

   









EmoticonEmoticon

:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:o
:>)
(o)
:p
:-?
(p)
:-s
8-)
:-t
:-b
b-(
(y)
x-)
(h)